το ελαιόλαδο

Βιολογικό λάδι ψυχρής έκθλιψης

Στο ελαιοτριβείο μας παράγουμε Βιολογικό λάδι άθερμης έκθλιψης εώς 27 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς Κανονισμός ΕΟΚ 2092/91 (Βιολογικός Τρόπος Παραγωγής Γεωργικών Προϊόντων), η Βιολογική Γεωργία μπορεί να ορισθεί ως ένα σύστημα διαχείρισης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που συνεπάγεται σημαντικούς περιορισμούς στην χρησιμοποίηση συνθετικών χημικών λιπασμάτων ή φαρμάκων. Είναι η παραγωγή φυτικών και ζωικών προϊόντων με ήπια μέσα και με κατά το δυνατόν φυσικές διεργασίες, χωρίς τη χρήση ουσιών όπως τα χημικά λιπάσματα, χημικά γεωργικά φάρμακα, συνθετικές ζωοτροφές και ρυθμιστικές ουσίες. Βιολογική Γεωργία χρησιμοποιεί ήπιες τεχνικές καλλιέργειας και μέσα φυτοπροστασίας και λίπανσης, που δεν αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον, αξιοποιώντας τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης, της εμπειρίας και της ελληνικής παράδοσης.

Η βιολογική καλλιέργεια, οργανική ή οικολογική σύμφωνα με τον ορισμό σε άλλες χώρες, είναι μιας νέας μορφής καλλιέργεια ιδιαίτερα διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια. Βασικοί στόχοι της είναι η παραγωγή γεωργικών προϊόντων χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων με την συνδρομή κατάλληλης επιστημονικής υποστήριξης. Τα είδη που μπορούν να παραχθούν με τη βιολογική καλλιέργεια ανήκουν σχεδόν σε όλο το φάσμα της γεωργικής παραγωγής, με κύριο είδος την ελιά. Η ανάδειξη της καλλιέργειας της ελιάς σε βασικότερη βιολογική καλλιέργεια στην Ελλάδα, οφείλεται κυρίως στις εγχώριες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες, στην τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί σχετικά με τις μεθόδους λίπανσης, καθώς και την αυξημένη ζήτηση διεθνώς για ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. Η αύξηση αυτή τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση πολλών ελαιοπαραγωγών να μετατρέψουν την παραγωγή τους από συμβατική σε βιολογική. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας για το έτος 2001, το σύνολο των εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας ελιάς ήταν 83.540,179 στρέμματα και οι καλλιέργειες σε στάδιο μετατροπής ήταν 71.461,379 στρέμματα. Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα καλύπτει περίπου το 50% των συνολικών εκτάσεων των βιολογικών καλλιεργειών και το 50% της παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου στη χώρα μας εξάγεται απευθείας τυποποιημένο.

Ωστόσο παρά τους υψηλούς ετήσιους ρυθμούς αύξησης της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα, με ετήσιο ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου ευρωπαϊκού, το ποσοστό επί του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Ελλάδα εξακολουθεί αν είναι ιδιαίτερα χαμηλό (0.9% το 2001).

Η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς δεν διαφέρει ιδιαίτερα από την συμβατική καλλιέργειά της. Οι βασικές διαφορές έχουν να κάνουν με τη λιπαντική πρακτική, με τη χρήση χλωρής λίπανσης και ζωικού λιπάσματος στη βιολογική καλλιέργεια, και στην αντιμετώπιση του δάκου, με τη χρήση παγίδων αντί ψεκασμού. Το βιολογικό ελαιόλαδο που παράγεται είναι συνήθως εξαιρετικό παρθένο ή παρθένο ελαιόλαδο, ένα προϊόν με εξαιρετική γεύση και υψηλή διατροφική αξία που προστατεύει την υγεία του καταναλωτή.

Παρά τον υψηλό ρυθμό αύξησης της βιολογικής καλλιέργειας στην Ελλάδα, ο κλάδος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που επηρεάζουν την περαιτέρω ανάπτυξή του. Μερικά από αυτά είναι η αστικοποίηση, το δημογραφικό πρόβλημα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, καθώς και η έλλειψη υποδομών, όπως για παράδειγμα η αγροτική οδοποιία, η παροχή ηλεκτρισμού, η ύδρευση κλπ. Παρόλα όμως τα προβλήματα, ο κλάδος της βιολογικής καλλιέργειας κερδίζει συνεχώς έδαφος εξαιτίας πολλών παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπάρχει σήμερα παγκοσμίως για την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση χρήσης χημικών ουσιών, που υποστηρίζεται από την βιολογική καλλιέργεια. Επίσης, η ανησυχία των καταναλωτών για την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία της υγείας τους είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης ποιοτικών προϊόντων. Έτσι, παρόλο που τα βιολογικά προϊόντα πωλούνται ακριβότερα από τα συμβατικά, έχει παρατηρηθεί ότι οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή για να αγοράσουν ένα ποιοτικό και ασφαλές για την υγεία τους προϊόν.


Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Πηλίου "Οικογένεια Βολιώτη" διακρίθηκε με το Aργυρό μετάλλιο γεύσης Olymp Awards World Class of Food & Beverages καθώς και με το Χάλκινο μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό London International Olive Oil Competition "London IOOC 2016".

 

olymp awards logo londos iooc 2016

το ελαιοτριβείο

 

Το Ελαιοτριβείο ΒΟΛΙΩΤΗ ξεκίνησε την λειτουργία του στο χωριό Αγίου Βλασίου Πηλίου το 1969.

Το 1981 μετεγκαταστάθηκε σε καινούργιες εγκαταστάσεις στη περιοχή  Άνω Λεχωνίων.

Στις μέρες μας το ελαιοτριβείο λειτουργεί με τις πιο σύγχρονες μεθόδους λειτουργίας και από το 2008 σύμφωνα με τις τελευταίες Προδιαγραφές της Ε.Ε. και με Κρύα Ψύξη (Βιολογικό λάδι) και με πιστοποίηση ISO 9001.

Επίσης διαθέτουμε Άδεια Τυποποίησης Ελαιολάδου 5, 3 & 2 λίτρων.
Με αυτό τον τρόπο σας παρέχουμε αρίστης ποιότητας παρθένου ελαιόλαδου για το τραπέζι σας στην καλύτερη τιμή.

Θα χαρούμε να μας επισκεφτείτε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις μας και να δείτε την άριστη ποιότητα του ελαιολάδου μας στην περίοδο παραγωγής ελαιολάδου (από Οκτώβριο έως Φεβρουάριο).

Μπορείτε να προμηθευτείτε και τον υπόλοιπο χρόνο το εξαιρετικό μας ελαιόλαδο από τις εγκαταστάσεις μας.

 

πιστοποιημένη τυποποίηση & εμφιάλωση

Πιστοποίηση

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα βιολογικά προϊόντα θα πρέπει να διακινούνται στην αγορά με την ένδειξη «Βιολογικό» στην συσκευασία τους αφού πρώτα έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί. Σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζεται μια αρχή, η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία των οργανισμών που ελέγχουν και πιστοποιούν τα βιολογικά προϊόντα. Στην Ελλάδα, το έργο αυτό έχει αναλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας η οποία έχει τη ευθύνη για το σύστημα ελέγχου.

Το ΥΠΑΑΤ είναι υπεύθυνο για την χορήγηση αδειών λειτουργίας των Οργανισμών Ελέγχου και εισαγωγής βιολογικών προϊόντων από άλλες χώρες, όπως επίσης και την επιβολή κυρώσεων. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω του AGROCERT ή Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. (Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων) διασφαλίζει την αξιοπιστία του συστήματος πιστοποίησης αφού ο Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. αξιολογεί και επιβλέπει τους Οργανισμούς Ελέγχου, χορηγεί ενιαίο εθνικό σήμα αναγνώρισης των βιολογικών προϊόντων και ελέγχει την εμπορία τους. Οι Οργανισμοί Ελέγχου, που είναι ιδιωτικοί οργανισμοί, ελέγχουν και πιστοποιούν τα βιολογικά προϊόντα, όπως επίσης και τους επιχειρηματίες που εισάγουν βιολογικά προϊόντα από άλλες χώρες.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις εγκεκριμένοι από το Υπουργείο Γεωργίας, Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων .

Για την απόκτηση του πιστοποιητικού, θα πρέπει να υποβάλλεται αίτηση σε έναν από τους Οργανισμούς ελέγχου, παρέχοντας όλες τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτή. Στη συνέχεια υπογράφεται Ιδιωτικό Συμφωνητικό με τον Οργανισμό και ακολουθεί η επιθεώρηση της μονάδας και εργαστηριακές δοκιμές των παραγόμενων προϊόντων. Μετά τη χορήγηση της πιστοποίησης, ο Οργανισμός είναι υποχρεωμένος να επιτηρεί την πιστοποιημένη μονάδα πραγματοποιώντας αιφνιδιαστικές ή προγραμματισμένες επισκέψεις στις εκμεταλλεύσεις και διενεργώντας δειγματοληπτικούς ελέγχους είτε στην αγορά σε πιστοποιημένα από τον Οργανισμό προϊόντα είτε στις εκμεταλλεύσεις (νερό, έδαφος κλπ).

Στις μέρες μας το ελαιοτριβείο λειτουργεί με τις πιο σύγχρονες μεθόδους λειτουργίας και από το 2008 σύμφωνα με τις τελευταίες Προδιαγραφές της Ε.Ε.  λειτουργεί με Κρύα Ψύξη (Βιολογικό λάδι) και με πιστοποίηση Εγκατάστασης Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (HACCP) ΕΛΟΤ EN ISO 22000/2005.

Τυποποίηση ελαιολάδου

Η τυποποίηση του ελαιολάδου γίνεται, αφού προηγηθεί ο αυστηρός έλεγχος της ποιότητας του λαδιού από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον AGROCERT, σε πιστοποιημένo  ιδιόκτητο τυποποιητήριο και σε αριθμημένες συσκευασίες.

ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ  ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟΥ EL 40 462

 
cert 1cert 2bio hellaseuro
 

ακολουθήστε μας...